År 9 Socker (ke,bi)

Efter detta arbetsområde så ska du kunna:

Jag kan ge exempel på olika sockerarter
Jag vet vilka grundämnen som ingår i molekylen socker och kan skilja på molekylformel och strukturformel.
Jag vet hur socker kemiskt påverkar fryspunkten
Jag vet hur socker tas upp i kroppen och hur cellerna får tillgång till energin
Jag vet hur socker påverkar jäsningen och ser sambandet mellan fotosyntes och cellandning när jag följer kolatomens väg i detta kretslopp.
Jag kan resonera kring vad som påverkar hur snabbt socker löser sig i vatten
Jag kan diskutera kring diabetes och kan ange några hälsofaror med ett stort sockerintag, olika sötningsmedel, dolda sockerkällor
Jag har genomfört en undersökning och skrivit laborationsrapport

Nearpodgenomgång: https://share.nearpod.com/XuT54SpIYL

Avsnitt 1 Socker - en hel grupp med ämnen!



Socker är egentligen en hel grupp med ämnen som brukar kallas sockerarter. Vanligt socker heter med ett finare namn rörsocker (sackaros). Andra sockerarter är mjölksocker (laktos), fruktsocker (fruktos), druvsocker (glukos).

Här nedan är en bild som förklarar hur kolhydrater delas upp.  Sockerarterna delas in i enkla sockerarter (består av 1 ring) och sammansatta sockerarter (består av 2 ringar). Polysackarider är sockerarter som består av
                                                                         många "ringar" som satts ihop på olika sätt. Sackaros är
                                                                        "vanligt" socker.















🎞 En film om kolhydrater

Avsnitt 2 En närmare titt på "vanligt" socker



Till vänster ser du en kulmodell av vanligt socker (rörsocker/sackaros). Molekylen består av 3 olika atomer -Kol (svart), Syre (röd) och Väte (vit).

Är molekylen ett grundämne eller en kemisk förening?


Om man vill visa vilka atomer som ingår i molekylen utan att berätta exakt var i molekylen atomerna sitter så använde man molekylformeln:  C6H12O6 Om man sätter ut alla bindningar så får man strukturformeln. Bygger man en modell mha kulor så kallas modellen kulmodel.













Avsnitt 3 Lösa socker i vatten -vad påverkar?


💻 Vi tittar på animeringen om hur socker löser sig i vatten (fungerar bara på PC)

Vi diskuterar kring löslighet:
- Vilket går snabbast att lösa i ett glas vatten- En sockerbit eller motsvarande mängd strösocker?
- Hur kan du få en ämne att lösa sig snabbare i ett glas med vatten? Två saker kan du göra!

Avsnitt 4 Hur tas socker upp i kroppen?


Maten vi äter innehåller ngt av de tre stora huvudgrupperna; Protein (tex ägg, fisk, kött, bönor), Kolhydrater (tex pasta, potatis, ris) och fett (tex matolja). Socker tillhör kolhydraterna. Nedbrytningen av socker kan du läsa om på📂 1177.


- Vilket enzym i munnen bryter ner kolhydrater? Vad är ett enzym?
- När är kolhydraterna så nedbrutna i små delar att de kan tas upp i kroppen? Dvs i vilken del av mag-tarmkanalen sker upptaget av små sockermolekyler till blodet?
-Vad heter den del i cellen som ansvarar för att utvinna energi ur sockermolekylen sk förbränning?
Här hittar du ledtrådar 🎞 Film om cellens olika delar
- Vad händer om man äter mer kolhydrater än man gör av med energimässigt?
- Vilket organ i kroppen är helt beroende av socker som energikälla?

I media så läser man ofta om långsamma och snabba kolhydrater och📂 Glykemiskt index.

-Vad mäter glykemiskt index? Finns det livsmedel som har ett högt GI-värde men som är nyttiga och som vi inte bör dra ner på?
- Vad menas med snabba kolhydrater?
- Vad skulle du kunna tänka dig att äta istället för följande kolhydrater? Pasta, Ris, Pommes, Potatis, Bröd. Ta fram ett nyttigare alternativ till 3 snabba kolhydrater.
-Eller finns det nyttigare varianter av pasta, pommes etc?


Avsnitt 5 Diabetes

För att cellerna ska kunna ha nytta av det nedbrutna sockret så måste sockret tas upp från blodet och tas sig in i cellen. Hormonet insulin reglerar upptaget av socker från blodet. Diabetes är samling av sjukdomar som har gemensamt att sockret inte kan ta upp från blodet och att mängden socker i blodet, sk blodsockret blir för högt då.

📂Diabetes typ 1- kroppen har slutat tillverka insulin.
-Vilka symtom får man på typ1 diabets? Hur ser medicineringen ut vid typ 1 diabetes?
📂 Diabetes typ 2- kroppen reagerar inte som den ska på insulin, man har blivit mindre känslig för insulin

Om du är intresserad så har 📂diabetesföreningen ett test man kan ta för att se om man ligger i riskzonen. Har man släktingar som har diabetes så ska man vara medveten om att det finns en viss ärftligt i sjukdomen.

📂Det forskas mycket kring diabetes. Vilka är de nyaste forskningsrönen?


Avsnitt 6 Jäsning


- Vad händer vid jäsning? Vilken kemisk reaktion sker vid jäsning? 📂Film om jäsning

-Varför jäser inte degen? 📂Kocken Leila ger sina bästa tips
-Varför blir ofta glutenfritt bröd plattare och mera kompakt än vanligt bröd?
-I många tidningar så talas det om hälsovinster att äta glutenfritt. Vilka argument finns det för att 📂äta glutenfritt och att 📂behålla gluten i sin kost?



 Till vänster har vi tre glas. Ett glas med socker i form av druvsocker (glukos) och jäst, ett glas med bara jäst och ett tredje glas med bara glukos.

Efter 20 minuter så är det bara i glaset med glukos+jäst som pH-värdet har ändrats. Har pH-värdet gått upp eller ner? Varför?








Avsnitt 7 Socker som konserveringsmetod

Socker är en gammal konserveringsmetod. Andra metoder var torkning, saltning och rökning.

-Hur kommer det sig att inte bakterier kan växa i en sockerrik miljö? källa 📂 Nordisk socker s.4

Avsnitt 8 När socker byts ut mot andra sötningsmedel

Istället för rörsocker/sackaros/vanligt socker så har tillverkarna tagit fram olika alternativ. Ett sötningsmedel som ofta används är aspartam. Aspartam är mycket debatterat. Vissa påstår att det är mycket farligare än socker, andra påstår att det är ofarligt. Så här skriver livsmedelsverket om aspartam 📂 Aspartam livsmedelsverket

Avsnitt 9 Motsatsen till sött?

Sött är en av de smaker som man kan uppfatta. Salt, surt och beskt är andra grundsmaker. Om motsatsen till en söt kaka skulle vara en sur kaka rent smakmässigt. Så i kemins värld är inte motsatsen till surt sött. 

Sura ämnen är tex citronsyra, ättikssyra. Alla sura ämnen innehåller fria vätejoner ,H+  . Ju fler vätejoner ämnet innehåller desto surare är ämnet. En vattenlösning som innehåller många vätejoner har ett lågt pH-värde. Motsatsen till surt är inte sött. För sött är sockerarter, de har inget med fria vätejoner att göra. Det finns ingen direkt motsvarighet till motsatsen till sött. Men det finns en motsats till surt (många vätejoner). Det är basiskt (få vätejoner, många hydroxidjoner, OH-
,istället). Hur sur en lösning är kan man mäta med en digital pH-penna, indikatorer som BTB, pH-fix (papper indränk med indikatorer) mm.

Avsnitt 10 Förmåga att sänka fryspunkten


-Varför skulle det fungera att sockra vägarna på vintern istället för att salta?

Källa 📂 Aftonbladet år 2003


Avsnitt 11 Samband mellan framställning av socker i Fotosyntesen och sockers roll i Förbränningen

Din uppgift är att förklara animeringen nedan med egna ord:
💻Samband mellan cellandning och fotosyntes

🎞 Sockerproduktion (från tillverkare)

Avsnitt 12 Dolda sockerkällor

-Vilka livsmedel på listan förvånar dig? 📂 Dolt socker.


-Vilket samband finns det mellan kost och hål i tänderna? 📂 1177 -hål i tänderna

Avsnitt 13 Är socker farligt?

-Ta fram 3 argument för att sockerintag är FARLIGT och 3 argument för att sockerintag är OFARLIGT


📂Tillverkares syn på frågan
📂 Livsmedelsverket
📂 En diets åsikt

Avsnitt 14 En gruppuppgift om socker


📂 Gruppuppgift


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.